суботу, 2 квітня 2011 р.

Це треба знати

1 квітня - Міжнародний день птахів
Його запровадили 1906 року, підписавши Міжнародну конвенцію щодо охорони птахів. Уже на початку ХХ століття вчені били на сполох через зникнення деяких видів пернатих. Відтак щороку в рамках програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера” проводять низку заходів для захисту птаства, адже якщо ще до середини минулого століття найбільшою бідою було полювання та неконтрольована торгівля, то нині птахи страждають від абсолютно мирного впливу людини на довкілля, як-от викиди підприємств в атмосферу.
День птахів - це не лише річниця Конвенції, але й час повернення пернатих додому. За традицією в цей час саме навесні в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкувалося, також, як прихід весни. За звичаєм цього дня пекли «жайворонки» з тіста і співали особливі святкові пісні.

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги
Міжнародний день дитячої книги відзначається, починаючи з 1967 року за ініціативою і рішенням Міжнародної ради з дитячої книги, підкреслюючи тим самим важливу роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального рівня нових поколінь людства. Не випадково цей день припадає на 2 квітня, день народження датського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Цього року виповнюється 206 роки з дня його народження (1805-1875). Зазвичай до цього дня у багатьох країнах приурочують проведення тижня дитячої та юнацької книги. Проводять ранки, конкурси, виставки, конференції і фестивалі, присвячені кращим книгам світу.І скрізь, у всіх країн і народів королем свята вважається Андерсен.
Щороку одна з національних секцій Міжнародної ради виступає спонсором цього чудового свята. Традиційно ця секція запрошує популярного письменника написати Послання дітям світу і відомого художника для створення свого оригінального плаката до Міжнародного дня дитячої книги

Немає коментарів: